Skip to content
Kunst

Den frie udvikling af kunstnere og deres kunst holdes tilbage af kapitalismen og profitsystemet. En socialistisk revolution vil befri kunsten fra disse lænker.

Det siges undertiden, at marxister kun er interesseret i at stikke næsen i økonomiske data og politiske analyser – at vi ikke har nogen interesse i kunst og kultur. Intet kunne være længere fra sandheden. Ved at stræbe efter kapitalismens ophør og befri mænd og kvinder fra udbytning, søger vi at give almindelige arbejdere mere tid til at nyde og deltage i kulturen og dermed hæve kunsten til nye højder.

Kunst under kapitalisme er lænket til profitmotivet. Kultur er en virksomhed, og mange af menneskehedens fineste kunstværker, musik og litteratur er låst inde i private samlinger eller forbeholdt de velhavende. Desuden er kunsten blevet mere og mere overfladisk og uinspireret, hvilket afspejler krisen i selve det kapitalistiske system. I stedet for at give kunstnere mulighed for at eksperimentere og udvikle nye ideer, kaster en krympende håndfuld mediemonopoler milliarder efter imitativt og uoriginalt skrammel. Forrådnelsen i det kapitalistiske samfund afspejles i en rådden kultur.

Løsningen på kunstens problemer findes ikke i selve kunsten, men i samfundet. Den russiske revolution oplevede en bølge af kreativitet, da kunstnere tog inspiration fra massernes heroiske kamp mod tsarisme og kapitalisme. Bolsjevikkerne åbnede for første gang de forgyldte døre til Ruslands gallerier og operahuse for almindelige mennesker. Dette er vores inspiration. Ved at bryde med det kapitalistiske system og returnere kulturen til folket ved at investere i uddannelse og kunst. Som Trotskij udtrykte det: ”Den gennemsnitlige menneskelige type vil stige til højderne af en Goethe eller en Da Vinci … Og over denne højderyg vil nye toppe stige . ”

Introducerende tekster
Dybdegående analyser
Klassikere og bøger
Lyd og video
Tilbage